Hello!

Click here
to register
for
FREE copies
[join over
96,000 readers]
curl
Contractors World

 
Contractors World - INTERNATIONAL
The free digital publication for
construction, demolition, mining and quarrying industries.

 
Contractors World INTERNATIONAL - 2016 Vol 7 No 4

Cookie Policy: To respect your privacy, this site makes minimal use of cookies that are purely to help in page navigation. No personal data is collected.
previous page   PAGE 18 of 53    next page

Contractors World Magazines

More reports in Contractors World UK & Ireland


BREAKING NEWS


LIBRARIES

• back issues
•  brochures
•  videos


recent issues

cw
No: 1 2017

cw
No: 6 2016

cw
No: 5 2016

 


 

 

 

Tate Modern Gallery's Ultra-Futuristic Extension - page 2 of 6

Oil Tanks at Tate Modern Extnesion

Oil Tanks at Tate Modern Extension      (Photo Marcus Leith and Andrew Dunkley © Tate Photography)

Like the original Tate Modern, the new building presents a striking combination of the raw and the refined industrial spaces and 21st century architecture.

The façade uses brick to match the surface of the existing structure, while creating something radically new – a perforated brick lattice through which the interior lights glow in the evening.
Windows and the terrace appear as cuts in the brick surface.

The complex irregular form is visually harmonised with the original building through its unique and striking brickwork, and provides an iconic addition to London’s skyline.

Appointed by the Trustees of Tate, Ramboll played an intrinsic role in helping to realise Tate’s vision for the extension, which is built on top of three disused oil tanks that have been adapted as exhibition spaces.

The building rises to 64.5 metres above ground in 11 levels, its height responding to the iconic chimney of Giles Gilbert Scott’s power station.

If the Turbine Hall was the defining emblem of Tate Modern’s first stage, the vast oil tanks, at the base of the building, will become as closely associated with the new building.

These raw industrial spaces retain their rough-edged atmosphere to become an unforgettable performance and exhibition venue.

Unique Construction Methods

The building’s distinctive and complex geometry impacted many aspects of the building’s construction, from the brick arrangement, to the windows and precast façade panels, the internal structure and the scaffold. Inside every floor offers something unique.

Four feature staircases are wide and deep, creating a place where people can circulate and connect, enhancing their overall experience and forming part of the overall visitor circulation strategy. Every facet of this building has been planned and engineered with incredible precision.

page 3 of 6 >>>

The façade uses brick to match the surface of the existing structure, while creating something radically new – a perforated brick lattice through which the interior lights glow in the evening. 
Windows and the terrace appear as cuts in the brick surface.


previous page   PAGE 18 of 53    next page

 

 

«Previous

 

Next»