Hello!

Click here
to register
for
copies
[join over
96,000 readers]
curl

Cookie Policy: This site makes use of cookies to deliver content according to subscription type and to ensure that content and navigation is provided for reader convenience. By continuing to use this web site you are accepting this condition

Email: Password:
loggedin=
Contractors World

 
Contractors World - INTERNATIONAL
The free digital publication for
construction, demolition, mining and quarrying industries.

Contractors World International- 2017 Vol 8 No 2

 


previous page   PAGE 22 of 50    next page

 


BREAKING NEWS


LIBRARIES

• back issues
• brochures
• videos


recent issues

cw
No: 5 2016

cw
No: 4 2016

cw
No: 3 2016

 


 

 

 

Challenging Concept for 2017 Serpentine GalleryPavilion - continued

The 4.8 m high and 330 m² Pavilion has four separate entry points with an open -air courtyard in the centre, where visitors can sit and relax during sunny days. Kéré has embraced the British climate in his design, creating a structure that engages with the ever - changing London weather in creative ways.

The 4.8 m high and 330 m² Pavilion has four separate entry points with an open -air courtyard in the centre, where visitors can sit and relax during sunny days.

In the case of rain, an oculus funnels water that collects on the roof into a spectacular waterfall effect, before it is evacuated through a drainage system in the floor for later use in irrigating the nearby park land.

This emphasises the importance of water conservation in the architect’s home country of Bakino Faso

Both the roof and walls are made from wood. By day, they act as shading, creating pools of dappled shadows. By night, the walls become a source of illumination as small perforations twinkle with the movement and activity from inside.

AECOM Team Up To The Challenge

Creating a sense of community was Kéré’s intent for the 2017 Serpentine Pavilion. As engineers, AECOM role is to provide the technical solutions that transform his architectural vision into a functional space where people can gather. In charge was Jon Leach, Director, Buildings + Places, AECOM.

Only four materials were used to build the Pavilion – steel, timber, concrete and polycarbonate – to create a light, exposed structure.

Each material was engineered down to a minimum, with every detail requiring close attention. Every component was carefully aligned and refined to create a neat simplicity that belies the complex elliptical geometry of the structure.
Working closely with Stage One during fabrication, AECOM planned an exact construction sequence for the canopy’s complex collection of nodes to help minimise time on site. Behind the project’s success lies a commitment to collaboration from everybody involved.

The free standing walls are unique to the project, using triangular wooden modules as a play on modern timber construction and more traditional London brick construction.

Connected edge on edge, the panels combine to provide shelter, but gaps between the panels create a playful visual connection from inside to outside.

From vision to reality

Overseeing the installation was AECOM who were tasked with delivering this year’s Pavilion in just a few weeks. The worked in collaboration and the use of digital technologies were fundamental to driving the creative problem solving needed to complete the structure on time.

continued >>>

 


To see full article
or

previous page   PAGE 22 of 50    next page


 

 

Register

 

«Previous

 

Next»