Hello!

Click here
to register
for
copies
[join over
96,000 readers]
curl

Cookie Policy: This site makes use of cookies to deliver content according to subscription type and to ensure that content and navigation is provided for reader convenience. By continuing to use this web site you are accepting this condition

Email: Password:
loggedin=
Contractors World

 
Contractors World - INTERNATIONAL
The free digital publication for
construction, demolition, mining and quarrying industries.

Contractors World International- 2017 Vol 8 No 2

 


previous page   PAGE 36 of 50    next page

 


BREAKING NEWS


LIBRARIES

• back issues
• brochures
• videos


recent issues

cw
No: 5 2016

cw
No: 4 2016

cw
No: 3 2016

 


 

 

 

innovations

Unique Formwork Solution for Google’s London Headquarters

Unique Formwork Solution for Google’s London Headquarters

There are occasions when sophisticated, advanced construction techniques cannot be applied. Something simpler and more innovative is required. This was the case for building a sound studio into Google’s new London headquarters.

The works involved construction of a reinforced concrete sound studio inside an existing completed building.

Customer requirements were for a system with a Low Carbon Footprint although the quality of the finished face was not important as internal blockwork was to be erected. This meant the costs could be reduced by using a cheap ply for the face.

One problem was that there was no crane option and there was limited access so a system that could be carried in, erected and stripped by hand with no mechanical lifting was essential.

The studio dimensions are 22 m x 11 m x 6.5 m high to be constructed inside a newly finished Office Block in London.

Some walls are between floors, some are full height, some meet existing lift shafts and there is a middle wall with 2 corners.

The office block was completed for handover but Google have decided to install a large sound studio in the centre of the building. The 2 storey studio meant that an existing floor slab had to be removed to enable the structure to be constructed.

Some walls are between floors, some are full height, some meet existing lift shafts and there is a middle wall with 2 corners.

To complicate matters, the design called for a single pour!

The main problems on the contract was space, all the formwork has to be brought in through a set of standard doors by hand and it also has to be able to be carried manually through the building from the basement loading bay using trucks of no more than 7.5 tonne gross.

continued >>>

 


To see full article
or

previous page   PAGE 36 of 50    next page

 

 

Register

 

«Previous

 

Next»